Efter att man har ägt en bil under några år är det inte helt ovanligt att man känner för att göra sig av med den och investera i något nytt. Att sälja vidare bilen är ett riktigt bra alternativ om du vill få lite hjälp att finansiera den nya bilen, där din gamla bil också kan bli en ny favorit för någon annan intresserad. Idag finns det otroligt många alternativ när det kommer till att sälja sin bil, och det finns goda möjligheter att både göra det på egen hand och att få hjälp av en bilhandlare i Karlstad, för att dra ett exempel. Däremot finns det en del saker som kan vara bra att tänka på då man ska sälja sin bil, något som kan underlätta både för säljaren och köparen. Vi har listat de fem främsta sakerna du bör veta om!

Tänk på detta inför försäljning av din bil

Som sagt så kan det vara bra att ha lite koll på läget inför att man bestämmer sig för att sälja sin bil, inte minst med tanke på att en bilförsäljning ofta kan vara en rätt omfattande process där du måste gå igenom en hel del steg på vägen. Det allra bästa är att gå via en professionell bilhandlare i Karlstad, eller någon annan stad som passar, då du ska sälja din bil, men det finns ju som sagt också möjligheter att sälja bilen på egen hand. För att din bilaffär ska bli så bra som möjligt kan det vara bra att tänka på dessa saker både innan och efter försäljningen:

Innan försäljning

 • Skriv ett tryggt köpeavtal Innan du väljer att sälja din bil till en intresserad bilköpare är det väldigt viktigt att du skriver ihop ett professionellt och tryggt köpeavtal som båda parter är överens om och skriver på. Detta för att förtydliga vad som gäller vid köpet, vad som ingår, bilens skick, samt vad som förväntas av både köparen och säljaren.
 • Var noggrann med betalningen
  En annan viktig punkt som kan vara väldigt avgörande för hur din bilaffär urartar sig är att du aldrig lämnar ifrån dig din bil utan att ha fått betalt den summa ni kommit överens om. Låt heller aldrig en person testköra bilen utan att du åker med, detta för att aldrig riskera att någon försöker blåsa dig eller sno bilen.
 • Ta hjälp av en bilhandlare
  Vi kan inte nog poängtera om hur smidigt det verkligen är att ta hjälp av en professionell och pålitligt bilhandlare vid din bilförsäljning. De hjälper dig med allt som gäller hantering, avtal, passande köpare, pris, och så vidare. Med deras hjälp kan du vara säker på att din bilaffär blir så bra och trygg som möjligt, även för köparen!

Efter försäljning

 • Fixa bilen
  Om du säljer bilen på egen hand, och alltså inte genom att ta hjälp av en pålitlig bilhandlare, är det viktigt att du gör iordning bilen ordentligt innan du säljer den vidare, och helst också innan du låter någon komma och kolla på bilen. Detta ökar förtroendet för dig och kan göra att bilköparen blir än mer intresserad.
 • Kontrollera att allt stämmer
  Det sista du bör göra innan du låter bilen köra iväg med någon annan är att kontrollera allt en sista gång så att det stämmer. Kolla igenom avtalet, se till att allt står med och att du har varit noggrann med att berätta bilens riktiga skick, samt att du får betalningen. Köparen bör inte öka iväg med bilen innan allt är i sin ordning och att ni är överens!