Nissan Qashqai – Vet mer

Sedan den andra generationen av Nissan Qashqai lanserades år 2013, har den blivit vanlig att se på svenska vägar. Det är en mindre SUV, eller cross-over, som ska ge körglädje, samtidigt som den ska vara praktisk i tuffare terräng. Den ska helt enkelt kombinera en SUV och kombi. Med ett ansiktslyft som gjordes 2017 vill biljätten att populariteten ska bestå. Huruvida den gör det återstår att se – men klart är att den har många nöjda förare över hela världen. 

Lanserades år 2006

Första gången Nissan Qashqai visades upp för allmänheten var 2006, när den visades upp på Paris Motor Show. Från början var det tänkt att den skulle ersätta Mistral, och nu har den också blivit en av de mest populära cross-over-bilarna i Västvärlden. Som nämnt i inledningen fick den sig två rejäla ansiktslyft, en gång år 2013, och en annan gång år 2017. 

Namnet

Vad kommer egentligen namnet ifrån? Modellen, som uttalas som ungefär som den låter, är döpt efter en stam från sydvästra Iran. Dock är namnet inte likadant överallt. I Australien heter den till exempel Nissan Dualis. Anledningen till detta var att man var rädd för att australiensarna skulle komma att kalla den för the ”cash cow”. 

Europeisk i hög grad

Nissan, som är ett japanskt märke, valde att låta Qashqai formgivas i Europa. Det här skedde av Nissan Design Europe med säte i London. Vidare stod Nissan Technical Centre, också med säte i England, för ingenjörskonsten. 

Praktisk – och stilig

Ända sedan lanseringen har bilen uppmärksammats för att vara praktisk och estetisk på samma gång. I hög grad formgavs den för att attrahera bilköpare som ville ha de praktiska fördelarna av en SUV, men en design som mer liknande en mindre personbil till formen. 

Nissan Qashqai +2

Relativt tidigt efter att Nissan Qashqai, lanserades följde man upp med en version som fick +2 efter sig, i namnet. Den tydliga skillnaden var två extra säten. Med det större utrymmet och det höga passagerarantalet har det blivit ett populärt val för större familjer. 

Prisvärd – i flera bemärkelser

Nissan Qashqai har rosats sedan lanseringen. Faktum är att bilen, enbart under det första året, fick mer än 13 priser tilldelad sig. Så småningom blev den en favorit, inte bara hos konsumenterna, men också hos kritikerna. Få mer information genom att läsa detta Nissan qashqai test och bilda dig en egen uppfattning.