För att bilen skall kännas som ny krävs inte bara en tvätt och nya däck. En motoroptimering ger ofta betydligt större effekt. Framförallt när det kommer till körupplevelse och ljud. Det finns många olika sätt att ta ut större effekt ur motorn och marginalerna från nytillverkningen är möjliga att justera för den som har erfarenhet. När man bygger trim för en bil är det viktigt att man tar med allting i beräkningarna. Även om man kan få större bränsleinsprutning eller öka laddtrycket, finns det även en rad andra faktorer som väger in. Den som jobbar professionellt med motoroptimering kan många gånger hitta sätt att justera hela kurvan och mappa bilen utifrån ägarens önskemål. Kanske har man en bil som behöver större vridmoment för att fungera till de arbetsuppgifter man behöver. Detta är fullt möjligt. Det går också att anpassa bilen för att den skall dra så lite bränsle som möjligt och få en bättra miljöeffekt vilket allt fler önskar nå.

Ingen motor är perfekt från början

Inte ens när man köper en ny bil är det helt och hållet anpassad efter hur man som förare vill använda bilen. Detta kan man dock justera. Det är nästan som att man går till en skräddare för att få en kostym att sitta bättre. Utifrån en rad faktorer kan erfarna tekniker förbättra bilens köregenskaper. Ofta med garanti för drivlinan. Detta beror dock vanligtvis på hur gammal bilen är från början. Om det inte finns kvar någon originalgaranti är det inte säkert att man kan räkna med detta från företaget som trimmar bilen.

Det är skillnad på chiptrim och motoroptimering även om det på sätt och vis kan verka som samma sak. Ett snabbt chiptrim är ofta byggt för att passa de flesta bilar av en viss typ. Samtidigt tittar man sällan på resten av kedjan som finns att ha med i tanken. När man gör en ordentlig motoroptimering går man noga igenom alla delar av bilens egenskaper. På så vis kan man bättre känna efter vad som krävs för att man skall få bilen att fungera som man vill. Det går dessutom att minimera risker i drivlinan då man bygger allting utifrån vilka förutsättningar som finns att jobba med. Detta är en av de saker som gör att efterfrågan på motoroptimering är större.