Pris, funktion, vikt och antal bäddar är bara några av de punkter att ta ställning till när en husbil ska köpas in. Ett första steg är att välja om någon specifik modell önskas. För information om husbilar läs mer här.

Husbil med alkov

Om det finns en alkov innebär detta att det finns en sovyta ovanför förarhytten. Det är ett smidigt sätt att få mer sovyta utan att öka längden på bilen. Dessutom hålls sovytan separat från övriga delar vilket kan göra att det blir lättare att hålla ordning. Exempelvis kan barnen klättra upp i alkoven medan maten lagas vilket minimerar risken att någon skulle bränna sig eller komma i vägen.

Halvintegrerad

Även en halvintegrerad husbil har sovmöjlighet ovanför hytten. Däremot är denna del sällan överskjutande över hyttens fönster. Den sticker därmed inte ut så som en alkov gör. Fördelen är liknande som med alkov dvs. att få mer sovyta och ett ställa att ”komma undan” lite på.
Det finns även halvintegrerad med takbädd vilket blir en slags mix mellan takalkov och halvintegrerad.

Helintegrerad

Helintegrerad husbil har ingen sovplats ovanför hytten. Istället erbjuds smidiga och funktionella lösningar i den då lite längre bilen. För personer som har svårt att klättra upp i en alkov kan detta exempelvis vara ett bättre alternativ.

Annan lösning

Det enda som karaktäriserar en husbil är att den både går att köra och leva i. Någon mer exakt definition finns inte än så. Det innebär även att det finns en mängd kreativa lösningar och detta inte minst om familjen inte har stort behov av yta att vara på.

  • Ombyggd pickup
    Ett exempel är att en pickup byggs om så att ”ett litet hus” monteras på flaket och därefter en alkov som sträcker sig över taket ovanför föraren. En fördel är att denna modell blir betydligt mindre än en klassisk modell och därmed lättare tar sig fram. Den är däremot inte alls lika bekväm med toalett, dusch och förvaringsmöjligheter.
  • Husbil av van
    Vanlife är ett begrepp som blivit allt vanligare i Sverige. Det innebär att en van byggs om så att den får samma funktion som en husbil. Det går att sova i den, laga mat osv. Men detta på en mycket begränsad yta. Vanlife passar framförallt för familjer som uppskattar att vara utomhus. Därmed blir denna bil främst en plats att gå till vid mat eller sömn.