Vad ingår i en truckutbildning, varför är det bra och var finns en sådan att hitta? För den som känner sig sugen på nya möjligheter kan ett truckkort komma väl till pass – det kan till exempel bli enklare att få jobb inom lager- och logistikarbeten samtidigt som det kan ge en säkrare arbetsmiljö på arbetsplatsen.

Innehåll i en truckutbildning

Exakt hur innehållet ser ut i en truckutbildning kan skilja sig en aning men generellt är upplägget ungefär detsamma. Det är ungefär som att ta körkort – olika utbildare arbetar på olika sätt men målet är alltid samma – att den som deltar ska lyckas med sitt körkort. Så är det med en truckutbildning också – deltagaren ska nå tillräckliga färdigheter för att få sitt truckkort.

Det är vanligt att utbildningen innehåller både teori och praktik. I teorin pratas det bland annat om säkerhet och annat som är viktigt att veta som truckförare och i praktiken är det såklart ”övningskörning” som står på schemat.

Vilka fördelar finns med att gå en?

Det finns flera fördelar med att gå en truckutbildning – inte minst det faktum att det kan bli enklare att hitta jobb inom lager och logistik. Utöver det finns även andra fördelar, så som:

  • Säkrare arbetsmiljö
  • Minskad risk för skador och olyckor
  • Ökad effektivitet
  • Ökad kompetens

Var finns utbildningarna?

För den som vill gå en truckutbildning finns dom att hitta på olika platser runt om i landet, bland annat i Stockholm, Malmö, Göteborg och Örebro. En del utbildare erbjuder även att åka ut till företag, nästan oavsett var dom ligger, för att utbilda större grupper på plats. I sådana fall är det bästa sättet att genomföra en bokning att personligen kontakta utbildaren får att komma överens om något som passar för båda parter.

I annat fall, där en enskild person vill delta i en truckutbildning, är det enklaste sättet att leta tillgängliga utbildningar på nätet. Där brukar all nödvändig information finnas att tillgå – så som hur innehållet och upplägget ser ut, om det behövs några särskilda förberedelser, hur mycket det kostar samt tid och plats för utbildningen.

Dessa brukar även gå att boka direkt på nätet och enligt en av utbildarna så görs ingen betalning i förskott, utan kursen betalas på plats, till exempel med Swish eller bankkort.