En ledramp är en modernare variant av extraljus till bilar. Det finns många olika modeller att välja bland men många är långa, smala och utrustade med många små och kraftiga ledlampor, som kan lysa upp den mörkaste av vägar. Det stora utbudet kan göra att valet känns svårt men nedan följer några tips för att hitta en ramp som passar behoven.

Fjärr, Spot eller båda?

För dig som funderar på att köpa en ledramp till din bil kan det vara bra att känna till att det finns olika varianter att välja bland. Dom olika varianterna ger olika ljusbild och det kan vara bra att ha i åtanke inför köpet.

Dom som kallas för fjärrljus ger en ökad ljusbild åt sidorna – alltså en bred ljusbild- eller spridning. Dom som kallas för spot ger en ljusbild med extra lång räckvidd, vilket passar bra för den som kör mestadels på raka vägar.

Det går även att köpa en ledramp med kombinationsljus, det vill säga en som ger både lång räckvid och ljus ut mot sidorna. Detta är ett vanligt alternativ eftersom det ger bra extraljus på dom flesta typer av vägar.

Utseende

För vissa är även utseendet viktigt vid val av ledramp och även om många modeller påminner om varandra kan det finnas vissa skillnader. En del är till exempel extra långa, andra väldigt korta. Sedan finns slimmade modeller likaväl som sådana som är lite bredare.

Det viktigaste är förstås att välja en ramp som passar att montera på den aktuella bilen och det går lätt att ta reda på genom att mäta.

Fler tips vid val av ledramp

Ljusbild och utseende kan vara viktigt att kolla närmare på vid val av ledramp men det finns även fler saker att göra inför köpet:

  • Jämför ljusstyrka
  • Jämför priser

Vad gäller ljusstyrka kan det förstås skilja sig beroende på modell och storlek men här kan det vara bra att läsa på lite för att säkerställa att rampen kommer göra det jobb som önskas.

När det kommer till pris så kan även det skilja sig mycket beroende på modell och storlek. Det finns relativt billiga ramper att hitta, som då ligger runt ett par hundra kronor. Dessa är ofta mindre till storleken och kanske inte räcker för alla. Dom dyrare modellerna kan däremot ligga uppemot 14 000 kronor eller till och med mer, så det kan vara värt att fundera på hur mycket det får kosta.