Det finns gott om färjelinjer mellan södra Sverige, och norra Tyskland, vår uppskattade granne på andra sidan havet. Vissa av dessa sträckor går raka vägen till Tyskland medan somliga går via Danmark. De allra flesta av dessa är ganska korta eller medellånga, vilket gör att man snabbt kommer iland och kan fortsätta sin resa i hamn i nästa land. Dessa destinationer inkluderar Rödby-Puttgarden, Trelleborg-Sassnitz, Trelleborg-Rostock och Trelleborg-Travemünde. Ombord på färjorna finns restauranger, cafeterior och barer som ser till att passagerarna är mätta och belåtna. Varje färja har också en butik där man kan köpa dricka och godis till betydligt lägre priser än i land. Internetåtkomsten kan av förklarliga skäl vara dålig till havs men som tur är så erbjuder många färjor gratis trådlös uppkoppling i delar av skeppen, vilket gör att du kan hänga med i dina sociala flöden även mitt ute på Östersjön.

När man funderar över till vilken sträcka man ska köpa färjebiljett kan man tänka igenom vad som är det främsta syftet med resan. Vill man fynda alkohol och godis, shoppa lite iland och samma dag återvända till Sverige, är kanske någon av de kortare sträckorna det bästa alternativet. Är tanken att man ska fortsätta resan i Tyskland, kanske med egen bil, kan fortfarande de korta sträckorna vara utmärkta alternativ men då bör man eventuellt boka tur- och returresa på olika datum så man får tid till utforskning. Om resan i sig är själva målet med semestern kan en sträcka med lite längre restid, kanske en kryssning, vara det man är ute efter. Ett kryssningsfartyg är med sina hytter något av ett flytande hotell som seglar över havet.

Kielkryssning

För den som hellre ger sig ut på en längre färjeresa, kan sträckan mellan Göteborg och Kiel med sin restid på 14,5 timmar vara ett lockande alternativ. Kiel ligger på den västra sidan av det tyska fastlandet, centralt beläget mellan Lübeck, Hamburg och södra Danmark. Stena Line erbjuder kryssning mellan Göteborg och Kiel från 699 kronor per person och för 995 kronor får man dessutom ta med sig bilen på resan, vilket förstås öppnar för fler möjligheter när man når land. Eftersom denna resa är lite längre och sträcker sig från kväll till morgon, tillhandahålls hytter för att man ska kunna vakna utvilad lagom till landstigningen. I Kiel är utbudet av gränshandelsbutiker där man kan handla alkohol, godis och liknande stort.

Info om att åka färja till Tyskland finns hos bilsemester.net