Du kanske har funderat på vad en kranbil är? Enkelt förklarat är det som det låter, en bil med en kran. Ofta är det en lastbil som har en kran monterad på dig, så att det på ett smidigt sätt ska gå att lyfta upp saker på släpet direkt, utan andra anordningar. På denna kran går det oftast även att montera olika slags verktyg eller vad man ska kalla det. Det för att kunna använda kranbilen för olika saker. Det går utmärkt att hyra kranbil i Gävleborg. Det om du inte vill köpa dig en egen.

Kranbilar används inom olika branscher

En kranbil Gävleborg går att använda inom skogsindustrin. Då är det bra att ha en kranbil som är anpassad för att kunna köra i den terrängen. Ofta finns det en grip på kranen, så att det går att lyfta och flytta stockar och träd med den. Kranbilar används även inom byggindustrin. Det för att frakta eller flytta olika saker. Ibland kan en grävskopa monteras på kranen för att frakta jord, sten, grus och så vidare. Kranbilar används även för montering eller när lampor ska bytas. Då kan man montera en korg på kranen där montören kan stå.  Det går även att använda kranbilar eller tornkran för att flytta på container Gävleborg eller andra stora föremål.

Olika typer av kranbilar

Det finns en mängd olika sorters kranbilar beroende på vad du ska ha dem till. Den största skillnaden på dem är oftast längden på kranen samt vad som sitter på den. Kortare kran är oftast på de bilar som används när mindre material ska fraktas. Längre kranar finns på de bilar som används vid arbete på högre höjder. Då kan även en tornkran Gävleborg komma väl till pass. Ofta så finns kranbilar på åkeriföretag. Dels som de själva använder dels att de hyr ut dem till privatpersoner eller andra företag. Kranarna i sig kan även benämnas olika, som mobilkran eller teleporterkran. Då behovet av en kranbil oftast är kortvarig för de allra flesta, så är det många gånger bra idé att hyra den för det tillfälle då du ska ha den. Ibland är det även så att det krävs särskilda kunskaper för att kunna köra eller framföra en kranbil. Då kan det vara ännu bättre att anlita ett åkeri som inte bara står för kranbilen utan även kan utföra det som du behöver ha gjort.