Behöver ett säkerhetsföretag anlitas för att skapa effektiv kamerabevakning på tomten? Nej inte nödvändigtvis. Det beror främst på om utryckning önskas eller inte. För hemmafixaren finns ett par egna lösningar.

Ett larm skapar ett skydd mot inbrott men skyddar inte mot personer som tar sig in på gården för att stjäla cyklar eller utföra skadegörelse. För att skapa ett skydd mot detta krävs kamerabevakning. En kamera som därmed hela tiden filmar området och även kan larma om någon person kommer in på gården.

Se allt när du vill – och få larm vi intrång

De mer avancerade produkterna för kamerabevakning i hemmet består av en kamera, eller flera kameror, samt tillhörande app. Kameran är uppkopplad på Wifi och kan därmed sända live-streaming så fort om detta önskas via appen.

Du kan därmed öppna öppen, slå på videon och se vad som händer. Med en rörelsesensor kan kameran även känna av när någon går in på gården och då skicka en pushnotis via appen. Därmed får du även notering när du behöver ta fram mobilen och kontrollera vad som sker.

Prata via mikrofon

Flera av dessa installationer har även högtalare inbyggd vid kameran. Om du ser att det är intrång på gården, via appen, kan du koppla på högtalaren och prata så att inkräktaren hör dig. Bara vetskapen om att man är iakttagen och att polisen är kallad till platsen gör att många väljer att avlägsna sig.

Kamerabevakning med bevakningsföretag

Fördelen med lösningen ovan är att det inte tillkommer någon löpande kostnad. Köp och installera kameran varpå effektiv kamerabevakning skapas utan månadskostnad.

Att ha kamerabevakning via ett bevakningsföretag har däremot andra fördelar. För det första finns det en larmoperatörer som direkt agerar när ett larm aktiveras och kamerabilderna visas. De kan se om det var grannens hund som aktiverade larmet eller polis/brandkår/ambulans måste tillkallas. Detta dygnet runt och med mycket snabb svarsfrekvens.

Den andra fördelen är att väktare automatiskt kan komma till platsen vid inbrott, skadegörelse eller brand. Du behöver därmed inte själv agera och kontakta rätt hjälp om du ser via appen att hjälp krävs.

Vad värdesätter du?

  • Extra säkerhet med väktarutryckning och larmoperatörer
  • Engångskostnad och egen hantering av larmet

Som alltid inom säkerhet handlar det om att ställa kostnad mot funktion och extra säkerhet.